Profile Dynamics

De drijfverenanalyses van Profile Dynamics brengen mens en organisatie in beweging! Wat is jouw drijvende kracht?

Drijfverenanalyses zijn helpend en inzichtgevend bij strategische onderwerpen als:

 • persoonlijke-, team- en organisatieontwikkeling;
 • samenwerking en communicatie;
 • verandermanagement;
 • strategische personeelsplanning;
 • duurzame inzetbaarheid;
 • talent acquisitie.

Wanneer je weet waarom mensen doen zoals ze doen en wat hen drijft, dan heb je een belangrijke sleutel in handen om mensen te motiveren, ze meer voldoening te geven in hun werk, de sfeer te verbeteren en hun betekenis voor het team en de organisatie te vergroten. Door het invullen van een online vragenlijst ontstaat een persoonlijk rapport (voorbeeld) dat uitgebreid inzicht geeft in de drijfveren en de energiebalans van mensen.

Profile Dynamics geeft inzicht in de drijfveren en waarden – vertaald naar 7 kleuren – die grotendeels het denken en gedrag van mensen bepalen. Iedere drijfveer heeft zijn eigen kenmerken, kwaliteiten, valkuilen, referentiekader, wijze van opnemen en verwerken van informatie, maar heeft ook een eigen visie op samenwerking, leiding geven en bijvoorbeeld op klantgerichtheid.

Drijfveren en werken op afstand

De drijfverenanalyses kunnen worden uitgebreid met de module ‘werken op afstand’. Met deze unieke toevoeging krijg je inzicht in:

 • welke vorm van managen op afstand het beste bij medewerkers past;
 • wat medewerkers nodig hebben om plezierig (samen) te werken op afstand;
 • wat medewerkers nodig hebben om verbonden te blijven met het team en de organisatie.

Profile Dynamics app

Profile Dynamics heeft een (gratis) app ontwikkeld die het nog praktischer èn leuker maakt om met drijfveren binnen je team aan de slag te gaan. Met deze app heb je op elk moment van de dag je eigen profiel inzichtelijk, inclusief de uitleg van de verschillende drijfveren (kleuren). Via de button ‘mijn contacten’ kun je collega’s, vrienden, familie of kennissen toevoegen om profielen met elkaar te vergelijken. Een goede basis om het werken met drijfveren te verankeren in je team, om met elkaar het gesprek aan te gaan en om te onderzoeken waar overeenkomsten en verschillen zijn.

Persoonlijk profiel

Er ontstaat een persoonlijk profiel door het invullen van een korte en krachtige online vragenlijst.

Organigram

Creëer een helder beeld van de dominante drijfveren en culturen binnen het team of de organisatie.

Nieuw talent

Ga op zoek naar een aanvullend profiel om nog meer uit jouw team te halen.

360 graden feedback

Een persoonlijke drijfverenanalyse kan worden aangevuld met 360 graden feedback, dat laat zien hoe de omgeving de teamleden ervaart. De resultaten daarvan kunnen naast het persoonlijke profiel worden gelegd, wat direct duidelijk maakt waar overeenkomsten en verschillen zitten. Het grote voordeel van zelfevaluatie in combinatie met een evaluatie door de omgeving is dat het verschil tussen zelfperceptie en omgevingsperceptie inzichtelijk wordt. Een waardevolle toevoeging aan de persoonlijke analyse en een mooi uitgangspunt om met elkaar het gesprek aan te gaan.

Teamrapport

Om een goed beeld te krijgen van het team kan een teamrapport worden gemaakt (voorbeeld). Het rapport gaat in op de drijfveren van het team, hoe de teamleden graag (samen)werken en welke kwaliteiten en valkuilen er zijn. Er wordt antwoord gegeven op vragen als:

 • wat inspireert en bindt dit team?
 • wat zijn de (kern)competenties van het team?
 • welke spanningen zijn er?
 • welke werkzaamheden passen goed bij het team en de afzonderlijke teamleden?
 • hoe is de performance te verbeteren?

Vragenlijsten en rapporten voor specifieke doelgroepen

Profile Dynamics heeft ook vragenlijsten en rapporten ontwikkeld voor een aantal specifieke doelgroepen:

 • medewerkers in de zorg (PD care);
 • medewerkers in (technisch) operationele functies (PD operations);
 • studenten en jongeren (PD student).

Donders HRM is licentiehouder van Profile Dynamics. Heb je interesse om eens van gedachten te wisselen over de mogelijkheden van Profile Dynamics? Neem dan gerust contact op met Donders HRM of stel je vraag direct via mail.

Bewustwording van je persoonlijke drijfveren

Welke drijfveren bepalen jouw denken en handelen in het werk, met welke mensen kun je van nature goed samenwerken en hoe ga je om met verandering? Vind je het leuk om ingewikkelde problemen op te lossen of houd je ervan om doelen te stellen en resultaten te behalen? Is goed contact met collega’s belangrijk voor je of houd je graag vast aan ‘afspraak is afspraak’ en regels? En sluit de baan die je nu hebt daarbij aan?

Drijfveren in teams en organisaties

Waar ligt de kracht van de teamleden en welk type functie past goed bij hen? Hoe maak je optimaal gebruik van ieders capaciteiten? Wil je ook weten wat de valkuilen van het team zijn? Sluit de communicatiestijl van de manager aan bij het team dat hij aanstuurt? Waarom functioneert de ene afdeling goed en zijn er meer strubbelingen in de andere? En hoe komt het toch dat een goede medewerker niet uit de verf komt in een nieuwe functie?

Profile Dynamics | Donders HRM