Op maandag 1 maart is het Nationale Complimentendag. Sinds 2003 wordt elk jaar op 1 maart Nationale Complimentendag gevierd. Een mooi moment om even bij stil te staan en jezelf af te vragen of je vandaag al een compliment hebt gegeven aan je collega. Of misschien heb je wel een compliment ontvangen? Hoe fijn! Maar waarom alleen op 1 maart? Van mij mag het elke dag Nationale Complimentendag zijn! In dit blog geef ik je een aantal tips om complimenten te geven en te ontvangen.

Een compliment geven is een kleine moeite èn een groot gebaar. En het is een mooie tegenhanger voor onze kritische houding. Vaak kiezen we er eerder voor om kritiek te geven op iemands houding, kleding of werk dan dat we een compliment geven. Waarom? Omdat de meeste mensen van nature eerder zien wat er niet goed is of gaat, dan wat er wel goed gaat. En dat is jammer, want juist in deze bijzondere periode kunnen we wel wat extra waardering gebruiken.

Thuiswerken en complimenten

Het vele thuiswerken en beeldbellen draagt nu ook niet bij aan het geven van complimenten. Je ontvangt ze nauwelijks meer van collega’s. Veel online vergaderingen zijn ‘bulletpoint meetings’ geworden (en dus vooral zakelijk en op de inhoud) en achter het beeldscherm zie je niet wat voor mooie jurk, hippe broek of toffe nieuwe schoenen iemand aan heeft. Je weet zelfs niet of iemand überhaupt wel schoenen aan heeft ;).

Tips voor het geven van een compliment

Natuurlijk is dit niet met één dag per jaar op te lossen, maar het is wel goed dat we ons ervan bewust zijn en er vandaag eens extra bij stil te staan. Een compliment kan leiden tot extra gemotiveerde collega’s, vrijwilligers of leveranciers. Mits oprecht uitgesproken, persoonlijk en op een leuke manier gebracht. Pas de omgeving waarin je het compliment geeft ook aan aan de persoon. Staat de ontvanger van het compliment graag in de belangstelling? Geef het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar een hekel aan? Geef het compliment dan juist onder vier ogen. Doe je dat niet, dan kan het compliment zelfs averechts werken. En dat wil je niet!

Vind je het lastig om het uit te spreken? Schrijf het dan op en overhandig je kaartje of stuur de mail aan degene die je het compliment wilt geven. Of maak er een gesproken boodschap via WhatsApp van. Zelfs alleen een glimlach of een duim omhoog kan al het verschil maken. Het brengt blijdschap en het gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde van de ander groeit!

Een complimentje ontvangen?

Een compliment ontvangen, is ook best lastig. Niet iedereen weet goed hoe je op een compliment kunt reageren en soms voelen mensen zich er ongemakkelijk bij. Je kunt de ontvanger van het compliment helpen door direct een vraag te stellen, bijvoorbeeld: ‘Wat een goed document heb je geschreven! Heb je er veel werk aan gehad?’ of ‘Wat een leuk overhemd heb je aan! Is het nieuw?’. De ontvanger kan hierdoor reageren op de vraag in plaats van op het compliment. En een tip voor de ontvanger: verval niet in de ‘ach we deden het toch met z’n allen’ of ‘nee joh, dat was een uitverkoopje’ opmerkingen. Zeg gewoon oprecht dank je wel. En voel je goed!

Geen Blue Monday dus, maar een Happy Monday!

Heb jij al een compliment gegeven vandaag?