‘Ik weet Ingrid na al deze tijd nog steeds te vinden. Dat is niet voor niets het geval.’

In 10 jaar Donders HRM zijn veel mooie, memorabele samenwerkingen ontstaan. Langlopende en uitgebreide, korte en krachtige, en alles daartussenin. Ons jubileumjaar maakte dat wij weer heel bewust bij al die partnerschappen stilstonden en ons realiseerden: dit zijn verhalen die gedeeld mogen worden. Niet door onszelf, maar juist door onze partners. In deze editie van Klanten aan het woordblikt Anne-Fleur Wanders, HR director en HR project leader Europe van watertechnologiebedrijf Xylem – klant van het eerste uur – op de samenwerking terug. Zij vertelt je alles over het partnerschap dat van 2014 tot 2018 bestond en voor beide partijen een waardevolle is gebleken.

Even terug in de tijd, naar het begin van de samenwerking tussen Xylem en Donders HRM. Want wat was de hulpvraag waarvoor Ingrid ingevlogen werd?
Toen mijn voorgangster vertrok, is aan Ingrid gevraagd de rol van HR-manager tijdelijk over te nemen. Ze was er dus al op het moment dat ik hier begon. Na mijn komst is ze vooral de talent acquisitie binnen Nederland, België en Luxemburg gaan verzorgen. 

Er zijn in Nederland duizenden HR-professionals actief. Hoe komt het dat jullie precies háár troffen?
Ikzelf was niet bij dat proces betrokken, maar ik heb wel een sterk vermoeden welke zaken daar een rol in hebben gespeeld. Ingrid is een erg fijn persoon om mee samen te werken; sociaal, altijd meedenkend, secuur, professioneel en ze veroordeelt niets of niemand. Daarbij heeft ze humor, is ze sensitief en attent. Dat laatste zie je nu ook weer rond dit jubileum terug: haar bedrijf is jarig, maar ze verzorgt voor haar klánten cadeautassen vol leuks. En ze is ook altijd in voor nieuwe dingen. Voor scholingen en cursussen, maar ook dit interview is er een goed voorbeeld van.

Als klant van het eerste uur ging Xylem samenwerken met een partij die nog weinig vlieguren als zelfstandige op de teller had. Is daar toentertijd bij stilgestaan?
Bij ons draait het vooral om de juiste mindset. We hebben recent bijvoorbeeld iemand als Talent Acquisition Officer aangenomen met een marketingachtergrond. Maar dit is wel iemand met een mentaliteit die perfect past bij ons bedrijf. Vlieguren zijn voor ons dan ook minder relevant, het gaat om de juiste drive en mindset en die heeft Ingrid. Daarbij had ze natuurlijk al de nodige ervaring in het vak. Haar overstap naar werken als zelfstandige zie ik eerder als een pluspunt, omdat startende ondernemers erg eager zijn. 

Als wij zeggen Ingrid Donders, welke herinnering komt er dan het allereerst bij je naar boven?
Ik moet vooral aan haar sprankelende persoonlijkheid denken en aan al die keren dat we samen ontzettend gelachen hebben. Meer vanuit mijn eigen rol gedacht: hoe ze me in die tijd enorm heeft ontlast. Ik hoefde niets te zeggen, Ingrid regelde het en hield mij op de hoogte. Erg fijn, zo’n samenwerking.
Maar één specifieke herinnering? Dat is dan toch wel de survey die wij samen voor onze sollicitatieprocedure hebben samengesteld. Managers hadden wel eens opmerkingen over dat proces, dus daar wilden we iets mee. En als je voornamelijk met mannen werkt – zoals wij op dat moment deden – dan moet je niet met ‘een gevoel’ aankomen, maar harde cijfers overleggen om van perceptie naar een objectieve waarneming te gaan. De door ons ontwikkelde vragenlijst bleek heel goed; en de uitkomsten ook. Het proces van nieuwe mensen aannemen, is daar uiteindelijk ook echt op aangepast en door verbetert. 

Met de wetenschap van nu: zou je weer opnieuw een samenwerking aangaan? Of zou je andere keuzes maken?
Ik zou zó weer met haar samenwerken. Sterker nog: ik heb Ingrid tussendoor nog gevraagd om in te springen. En recent benaderde ik haar om onze nieuwe recruiter een training te geven, onder meer op het gebied van gesprekstechniek. Ik weet haar dus nog steeds te vinden. Dat is niet voor niets het geval.

De samenwerking met Donders HRM in 3 woorden?
Ingrid is vooral een professional, creatief en sociaal.

Waardoor ben jij positief verrast?
Ik vind het geweldig dat Ingrid zichzelf zo bewust blijft ontwikkelen. Ik vond overigens ook haar zelfbewustzijn over haar expertise en non-expertise erg sterk. Ze gaf bijvoorbeeld aan: wil je de acquisitie van talenten binnen Xylem verder professionaliseren, dan moet je een ervaren professional juist op dát vakgebied binnenhalen. Met Ingrid weet je precies waar je aan toe bent. 

En zie je nog verbeterpunten?
Die heeft iedereen natuurlijk, altijd. Ook ik. Ik kan er voor Ingrid nu alleen niet direct eentje noemen.

Bij een effectief partnerschap valt er voor beide partijen iets te halen. Wat hebben jullie Donders HRM met de samenwerking teruggegeven?
Ik denk dat ze bij ons vooral een hele fijne ervaring heeft opgedaan. Onze samenwerking gaf haar daarnaast de mogelijkheid om te sparren over HR-topics; je versterkt elkaar dan. En waar Ingrid vooral op coaching gericht is, heeft mijn business-minded instelling en focus op organisatiedesign misschien ook een beetje inspiratie opgeleverd.

Al met al staat Ingrid dus nog in jouw actuele contactenlijst…
Jazeker! Toen ik haar wilde bellen voor het genoemde trainingsverzoek, hoefde ik niet naar haar nummer te zoeken. Ook omdat we bij wijze van traditie nog ieder jaar – dat is het streven althans – gaan lunchen. 

Heb je Ingrid al gefeliciteerd met haar jubileum?
Uiteraard! Al was mijn felicitatie lang niet zo attent als die van haar zou zijn geweest. Ik heb de mijne via LinkedIn verstuurd…