Al binnen 5 minuten wist ik: deze vrouw verstaat haar vak

In 10 jaar Donders HRM zijn veel mooie, memorabele samenwerkingen ontstaan. Langlopende en uitgebreide, korte en krachtige, en alles daartussenin. Ons jubileumjaar maakte dat wij weer heel bewust bij al die partnerschappen stilstonden en ons realiseerden: dit zijn verhalen die gedeeld mogen worden. Niet door onszelf, maar juist door onze partners. In deze editie van Klanten aan het woordblikt Agnes Verbunt, senior HR adviseur van woningcorporatie Mooiland, op de samenwerking tot nu toe terug. Zij vertelt je alles over het partnerschap dat sinds eind augustus 2023 bestaat en voor beide partijen nu al een waardevolle blijkt.

Even terug in de tijd, naar het begin van de samenwerking tussen Mooiland en Donders HRM. Want wat was de hulpvraag waarvoor Ingrid ingevlogen werd?
Het functiehuis van onze organisatie moet geactualiseerd worden. Dat houdt in dat al onze functiebeschrijvingen een moderniseringsslag ondergaan. Normaal gesproken zou ik dat zelf begeleiden. Samen met de ondersteuning van een extern bureau die de functies beschrijft en waardeert. Ik heb het daar momenteel alleen veel te druk voor. Om die reden zochten wij een externe kartrekker voor dit veranderingsproces.

Er zijn in Nederland duizenden HR-professionals actief. Hoe komt het dat jullie precies háár troffen?
We zochten een HR adviseur met ervaring met het opzetten en actualiseren van functiehuizen. Ik heb het externe bureau waarmee wij zakendoen dan ook gevraagd: weten jullie niet een HR professional die geschikt is voor deze klus? Zo kwam Ingrid ter sprake. Ik kende haar niet persoonlijk, maar had haar naam wel al een paar keer voorbij zien komen binnen ons werkveld. We waren namelijk al vaker conculega’s geweest.

Wat gaf uiteindelijk de doorslag?
Al binnen de eerste 5 minuten van onze kennismaking via Teams wist ik: deze dame wil ik hebben. Dat gevoel had ik overigens al toen ik haar LinkedIn-profiel bekeek. Ingrid en haar aanpak passen bij mij en mijn branche. En ze heeft daarnaast gewoon een hele fijne persoonlijkheid.

Als wij zeggen Ingrid Donders, wat schiet je dan het allereerst te binnen?
Dan moet ik meteen denken aan haar professionaliteit. Ze is een doorgewinterde HR adviseur die je perfect met een opdracht op pad kunt sturen. Zij regelt het. Daarbij snapt ze waar moeilijkheden zitten of kunnen ontstaan; haar sensitiviteit is goed ontwikkeld. Dat zijn allemaal dingen die ik in iemand moet zien om vertrouwen te kunnen geven en het zelf los te kunnen laten. Dat ik op het gebied van het functiehuis zelf nu helemaal niets doe, zegt dan ook genoeg.

Met de wetenschap van nu zou je dus weer opnieuw een samenwerking aangaan, begrijp ik?
Jazeker! Ook voor andere HR-vraagstukken overigens. Ingrid houdt zich voor ons nu met een zeer specialistisch onderdeel bezig. Maar ze is ontzettend capabel en van alle markten thuis. Ze kan dus ook breder worden ingezet. Als een van mijn HR adviseurs weg zou vallen of ikzelf er tussenuit zou gaan, dan zou ik haar zo weer bellen.

Het partnerschap met Donders HRM in 3 woorden?
Vertrouwen, samenwerking en werken vanuit deskundigheid.

Waardoor ben jij positief verrast?
Ik ben niet zozeer positief verrast, want ik had al hoge verwachtingen. Het is meer zo dat ze mij met alles wat ze doet bevestigt in mijn idee dat het wel goed zit. Een overleg met het directieteam bijvoorbeeld? Daar hoef ik niet bij te zitten. Dat kan zij. En bij dilemma’s trekt ze op tijd aan de bel. Ze ontzorgt me volledig. Heel fijn!

En zie je nog verbeterpunten?
Ik zou het eigenlijk niet weten. Ik hoef haar immers niets te vertellen, ze is flexibel en komt áltijd haar afspraken na. Als opdrachtgever kan ik mij volgens mij niets méér wensen!

Bij een effectief partnerschap valt er voor beide partijen iets te halen. Wat hebben jullie Donders HRM met de samenwerking teruggegeven?
Ik denk vooral heel veel vertrouwen. We hebben bijvoorbeeld de nodige informatie over onze organisatie gedeeld, zodat ze zich goed kon inlezen. En ook in onze besluitvaardigheid wat de opdracht betreft kwam ons geloof in haar heel duidelijk naar voren; we hebben bijzonder snel geschakeld om haar binnen te kunnen halen.

Als zeer recente klant ligt er nog een mooie gezamenlijke toekomst in het verschiet. Wat zijn specifieke doelen die je hoopt te bereiken met de voortzetting van deze samenwerking?
Voor nu hopen we vooral dat er over een paar maanden een nieuw, flexibel, wendbaar en generiek functiehuis staat. Dat zou rond maart 2024 het geval moeten zijn. Daarna zit onze samenwerking er in principe op. Dat heeft dus niets met haar functioneren of inzet te maken, maar alles met de deadline voor deze opdracht. Maar wie weet wat de toekomst brengt.

Heb je Ingrid al gefeliciteerd met haar jubileum?
Nee, nog niet. Door onze zeer recente samenwerking was het jubileum me eigenlijk een beetje ontgaan. Ik ga haar zeker nog feliciteren. Al denk ik dat mijn lovende woorden van zojuist al een felicitatie op zich zijn…