Het filmpje en het aanbod aan organisaties en ondernemers dat ik vorige week postte op social media heeft veel reacties opgeleverd. Veel positieve reacties. En dat doet me goed, want in deze bijzondere ‘crisistijd’ is positiviteit erg welkom.

Het heeft vooral reacties opgeleverd, die de psychologie van mensen goed weergeven. We reageren in tijden van stress, onzekere of spannende situaties allemaal anders. En toch lijken de reacties allemaal teruggebracht te kunnen worden naar 3 overlevingsmechanismen: fight, flight en freeze. Vechten, vluchten en bevriezen.

Bij vechten laten mensen zien dat er met hen niet te sollen valt, ze laten de tanden zien en gaan het gevecht aan. Goedschiks of kwaadschiks. Deze reactie kan 2 uitkomsten hebben: een (heftig) conflict of de ander druipt af met de staart tussen de benen (vluchtgedrag).

Bij vluchten lopen mensen weg van de situatie. Liever kijken ze de andere kant op: zolang je het niet ziet, is het er ook niet. Ze ontlopen de confrontatie.

Bij bevriezen worden mensen passief. Ze verstijven en hopen dat de situatie wel weer overwaait. Maar meestal waait het niet over. En als het dat wel het geval is, is er een grote kans dat het er niet beter op is geworden. Achteraf, als ze weer zijn bijgekomen, bedenken ze uitvoerig wat ze hadden kunnen of willen doen. Met als gevolg dat je naar alle waarschijnlijkheid te laat bent. Denk aan het konijntje dat stijf rechtop gaat zitten en verschrikt in de ogen van de koplampen van een auto staart…

Graag wil ik een 4e reactie toevoegen aan dit rijtje: face (it). Ofwel, een vorm van constructief ‘omdenken’: de situatie is zoals het is, dus ga het aan. Kom het onder ogen en probeer er het meest positieve van te maken. Welke mogelijkheden zijn er? Hoe kun je je bedrijfsvoering, producten of diensten laten meebewegen? Welke uitdagingen en kansen liggen er nu?

Face it: dat is wat ik probeer te doen tijdens de ‘corona-crisis’. Wat kan ik nú doen om er toch een succesvol jaar voor Donders HRM van te maken? Wat kan ik vanuit mijn kennis en ervaring aanbieden aan organisaties en ondernemers om hen te helpen de situatie onder ogen te zien en aan te gaan (‘te facen’)?

Is 2020 een verloren jaar? Nee, dat denk ik niet. Een kansrijk jaar? Zeker niet voor iedereen. Wordt het een spannend jaar voor veel bedrijven en ondernemers? Ja, dat denk ik wel.

En ‘choose your battles’. Want niet in alle gevallen is vechten of omdenken de meest passende reactie. Vluchten wordt niet voor niets in de natuur veelvuldig toegepast. Heel moedig om in sommige gevallen het gevecht aan te gaan, maar blijf realistisch en praktisch.

Hulp nodig bij het ‘omdenken’? Of een klankbord om de organisatie eens door te nemen? De hele maand april bieden we gratis online klankbordsessies aan aan ondernemers, organisaties en medewerkers. Neem nu de tijd om straks het verschil te maken. Kijk op deze pagina voor de beschikbare data in april en om je aan te melden. Wij kijken uit naar het gesprek met jou!